Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς(1851-1932)

                          ΤΟ CΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗC ΠΑΡΑCKEYHC           
    OI AΓΙΟΙ ΤΗC    ΕΚΚΛΗCΙΑC MAC ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Mε τον `Αρχιμ.Πολύκαρπο Καθηγούμενο της ‘Ιεράς  Μονής του ‘Αγίου Νικολάου ‘Αναπαυσά ‘Αγίων Μετεώρων


                                          ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ

                                Ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς(1851-1932)
       Φάνηκε πώς ήταν άγιος από μόνος του , χωρίς να συντελέση σ αυτό μήτε κανένας θόρυβος γι αυτόν , μήτε κανένα εγκώμιο ειπωμένο από κάποιον επίσημον άνθρωπο.
  Ο πάπα-Πλανάς μήτε μόρφωση είχε , μήτε είχε την ευκολία στα λόγια που έχουν εκείνοι , οπού συνηθίζει ο κόσμος να τους  λέγη θεολόγους. Στάθηκε ο πιο ταπεινός από τους ταπεινούς . Ήταν εφημέριος στον Ι.Ν.Αγίου Παντελεήμονος, και Αγίου Ιωάννου Βουλιαγμένης , όπου μετετέθη και γι αυτό έκλαιγε . Ο ίδιος ο Άγιος Παντελεήμων εμφανίσθηκε συνοδοιπόρος του και τον παρηγόρησε. Το πιο μικρό νόμισμα δεν βραδυαζότανε στην τσέπη του . «Γιατί» , όπως λέγει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος , «εκείνος οπού έχει φυλαγμένα χρήματα , είναι αδύνατο να πιστεύη και να ελπίζη στον θεό». Η χαρά του κι η ζωή του ήτανε να λατρεύη τον θεό «ημέρας και νυκτός»να κάνη Λειτουργίες , αγρυπνίες , εσπερινούς , παρακλήσεις , αγιασμούς , ευχέλαια , μνημόσυνα . Και με την ασβέστη δίψα πού είχε να ιερουργή , μαζί με την  απλοϊκή  συνοδεία του παράσερνε και τους αδιάφορους και τους έκανε χριστιανούς.
  Γράφει για τον παπά-Νικόλα ο Παπαδιαμάντης :
«Υπάρχουν ακόμη πολλοί ενάρετοι και αγαθοί , εις τάς πόλεις και εις τα χωρία . Είναι τύποι  Λαϊκοί , ωφέλιμοι , σεβάσμιοι .Ας μη εκφωνούσι  λόγους. Ηξεύρουσιν αυτοί άλλον τρόπον πώς να διδάσκωσι το ποίμνιον. Γνωρίζω ένα ιερέα εις τας Αθήνας . Είναι ο ταπεινότερος των ιερέων και ο απλοΐκώτερος των ανθρώπων».
       Ταίς αύτών ΄Αγίαις πρεσβείες Γλυκύτατε ΄Ιησου Χριστέ  ‘Ελέησόν και σώσον ήμάς `Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου