Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Ο όσιος Χριστόδουλος ο θαυματουργός - Ο νέος οσιομάρτυρας Λουκάς                                       ΤΟ CΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗC ΠΑΡΑCKEYHC           
    OI AΓΙΟΙ ΤΗC    ΕΚΚΛΗCΙΑΣ MAΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ


Mε τον `Αρχιμ.Πολύκαρπο Καθηγούμενο της ‘Ιεράς  Μονής του ‘Αγίου Νικολάου ‘Αναπαυσά ‘Αγίων Μετεώρων

Γ' Χαιρετισμοί, Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος, Όσιος Χριστόδουλος ο θαυματουργός, «ὁ ἐν Πάτμῳ»


                                          ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
Νέαν δειξε κτίσιν μφανίσας Κτίστης μν τος π' ατο γενομένοις· ξ σπόρου βλαστήσας γαστρός κα φυλάξας ταύτην σπερ ν φθορον, να τ θαμα βλέποντες μνήσωμεν ατν βοντες Χαίρε , το άνθος της αφθαρσίας .Χαίρε , το στέφος της εγκρατείας.

Ο όσιος Χριστόδουλος ο θαυματουργός , (Πάτμος)
Έκτισε τη μονή στην Πάτμο του Ευαγγελιστή Ιωάννη . Γεννήθηκε το 1020 στη Νίκαια της Βιθυνίας και στράφηκε στη μοναχική ζωή. Είχε πλούτο χαρισμάτων και αρετών. Δεν ήταν μόνο ευσεβής ψυχή ,αγαθή καρδιά , χρηστός χαρακτήρας , αλλά και δυναμικός ευφυής , δραστήριος και τολμηρός . Αργότερα , με συνδρομή του βασιλιά Αλεξίου του Κομνηνού (1081-1118) , έκτισε τη Μονή στην Πάτμο, όπου και μόνασε. Αλλά οι επιδρομές των βαρβάρων και συγκεκριμένα των Αράβων , τον ανάγκασαν να πάει στην Εύβοια . Η διαμονή του στην Εύβοια διήρκεσε 7-8 χρόνια , όπου και πέθανε το 1101. Το ιερό λείψανο του Χριστοδούλου , μετακομίστηκε αργότερα στη Μονή της Πάτμου ,όπου σώζεται μέχρι σήμερα.
       Ταίς αύτών ΄Αγίαις πρεσβείες Γλυκύτατε ΄Ιησου Χριστέ  ‘Ελέησόν και σώσον ήμάς `Αμήν.


 
                                       ΤΟ CΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗC ΠΑΡΑCKEYHC           
    OI AΓΙΟΙ ΤΗC    ΕΚΚΛΗCΙΑC MAC ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ


Mε τον `Αρχιμ.Πολύκαρπο Καθηγούμενο της ‘Ιεράς  Μονής του ‘Αγίου Νικολάου ‘Αναπαυσά ‘Αγίων Μετεώρων


                                           ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Τείχος ει των Παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε, και πάντων των εις σε προστρεχόντων, ο γαρ του ουρανού και της γης, κατεσκεύασέ σε Ποιητής ΄Αχραντε, οικήσας εν τη μήτρα σου, και πάντας σοι προσφωνείν διδάξας.
Χαίρε, η στήλη της παρθενίας, χαίρε η πύλη της σωτηρίας.
Ο νέος οσιομάρτυρας  Λουκάς
   Καταγόταν από την Αδριανούπολη και από φτωχή οικογένεια . Σε ηλικία δεκατριών ετών , στην Κωνσταντινούπολη με τον προστάτη του έμπορο , φιλονίκησε με κάποιο παιδί Τούρκου και  το έδειρε. Για να γλιτώσει από τους Τούρκους , φώναξε πώς γίνεται Τούρκος. Κατέληξε στη σκήτη  της  Αγίας Άννας , όπου έγινε δεκτός από τον ιερομόναχο Βησσαρίωνα και έγινε μοναχός.
   Ταξίδεψε στη Μυτιλήνη έχοντας συνοδοιπόρο τον  πνευματικό του Βησσαρίωνα και ύστερα από πνευματική προετοιμασία παρουσιάστηκε μόνος του  στον Τούρκο ιεροδικαστή ομολογώντας ότι είναι χριστιανός . Στις 23 Μαρτίου του 1802 απαγχονίστηκε ο Άγιος και το τίμιο λείψανό του , δεμένο με βαριά πέτρα, ρίχτηκε στη θάλασσα. Εκβράστηκε όμως στην παραλία και ενταφιάστηκε κρυφά από τους χριστιανούς , και τότε εκδηλώθηκε και η ευεργετική του χάρη σε ασθένειες της περιοχής.
   Ταίς αύτών ΄Αγίαις πρεσβείες Γλυκύτατε ΄Ιησου Χριστέ  ‘Ελέησόν και σώσον ήμάς `Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου