Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΡΤΙΟN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ    ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΤΑΓΩΝ κ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
        ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
                                  ΑΓΙΩΝ  ΜΕΤΕΩΡΩΝ3/12/2013

                               
ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΥΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ  ΑΓΙΩΝ   ΜΕΤΕΩΡΩΝ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12/2013  Η ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ  ΚΑΙ ΠΑΝΥΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ:
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  5/12/2013 ΣΤΙΣ 5  ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ  Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ  ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΣΤΑΓΩΝ  ΚΑΙ  ΜΕΤΕΩΡΩΝ Κ.κ..ΣΕΡΑΦΕΙΜ.ΤΟ ΠΑΝΥΓΥΡΙΚΟΝ ΘΕΙΟΝ ΛΟΓΟΝ  ΘΑ  ΕΓΚΦΩΝΗΣΕΙ Ο ΠΑΝΟΣΙΟΛΟ/ΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ
ΤΗΝ   ΕΟΡΤΙΟΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12/2013 Ο ΠΑΝΥΓΥΡΙΚΟΣ ΟΡΘΡΟΣ  ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  Η ΠΑΝΥΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο  ΠΑΠΠΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΑΘΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ  ΝΑ  ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΝΟΔΥΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΣΤΟΥΣ ΠΤΩΧΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ.
 
          ΜΕ  ΕΟΡΤΙΕΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΕΣ  ΕΥΧΕΣ
                             ΑΡΧΙΜ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
                                  ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
   ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
                                   ΑΓΙΩΝ    ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Στην Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά - Πλήθος προσκυνητών τίμησαν τις πανηγυρικές ακολουθίες - Φωτορεπορτάζ

Πλήθος προσκυνητών συμμετείχαν στις ιερές λατρευτικές ακολουθίες στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικολάου στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της .
Πριν λίγο ξεκίνησε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτη ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.κ. Σεραφείμ και του ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου Πολυκάρπου .
Μιλώντας σχετικά ο κ. Σεραφείμ υπογράμμισε για τον Άγιο Νικόλαο ότι , όπως τονίζει και η υμνολογία , αποτελεί την προσωποποίηση του Κανόνα πίστεως , της εικόνας πραότητος και της εγκρατείας διδάσκαλος» ...
Για τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Νικολάου μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος .
Αύριο οι λατρευτικές ακολουθίες περιλαμβάνουν την τέλεση του όρθρου και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας . Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου
Σε ότι αφορά τη Μονή να πούμε πως οι απαρχές της μοναστικής ζωής στο βράχο του «Αναπαυσά» τοποθετούνται στο 14ο αι. και η επωνυμία της μονής οφείλεται πιθανότατα σε κάποιον παλαιό κτήτορά της. Στη φάση αυτή ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται λείψανα τοιχογραφιών. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά κατά την πρώτη δεκαετία του 16ου αι., όταν ο μητροπολίτης Λαρίσης άγιος Διονύσιος ο Ελεήμων και ο έξαρχος Σταγών ιερομόναχος Νικάνωρ, που είναι οι κτήτορες της μονής, ανήγειραν το σημερινό καθολικό, το οποίο αγιογραφήθηκε από τον περίφημο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, το 1527.
Από την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. η μονή εγκαταλείφθηκε και άρχισε να ερειπώνεται και στη δεκαετία του 1960 ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ σήμερα , με την παρουσία του Καθηγουμένου Πολυκάρπου και της ολιγομελούς συνοδείας του , τη στήριξη του κ. Σεραφείμ , η μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία .
Να επισημάνουμε πως οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το μικρό καθολικό της μονής θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθώς είναι το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του Θεοφάνη. Στην κτητορική επιγραφή πάνω από την είσοδο που οδηγεί από τον νάρθηκα στον κυρίως ναό διασώζεται η υπογραφή του ζωγράφου : «χειρ Θεοφάνη μοναχού του εν τη Κρήτη Στρελίτζας !!
 
.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου