Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ για τη μονιμοποίηση της Μητρόπολης


Προς
Τους: -Εντιμότατους Άρχοντες
-Τον Ευσεβή Κλήρο
-Τους Οσιοτάτους Μοναχούς και Μοναχές και τον Φιλόχριστο Λαό της καθ΄ημάς Θεοσώστου Επαρχίας


Καθήκον επιβεβλημένον του Επισκόπου τυγχάνει όχι μόνον να διδάσκει τον εμπεμπιστευμένον εις αυτόν λαόν τα δόγματα της πίστεως, αλλά και να ενημερώνει και να δίδει λόγον για οτιδήποτε αφορά στην Μητρόπολη, την οποία η Εκκλησία μας έχει αναθέσει και στην οποία οφείλουμε να είμεθα πιστοί και έντιμοι οικονόμοι.

Γνωρίζετε όλοι ότι εξαιτίας των ιστορικών συγκυριών, των καιρικών περιστάσεων και των ανθρωπίνων επιλογών, ο ιερός χώρος των Αγίων Μετεώρων και η ευρύτερη περιοχή τής Επαρχίας μας, δοκιμάστηκαν και προβληματίστηκαν σε εκκλησιολογικό επίπεδο.

Για την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας το 1991 απεδέχθημεν την διαποίμανση της «προσωποπαγούς» και «προσωρινής» τότε, ανασυσταθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Η ενθρόνησίς μου έγινε την 19ην Οκτωβρίου 1991 και σήμερον συμπληρούνται 24 χρόνια διακονίας μου εις την αυτήν Ιεράν Μητρόπολιν.

Την απόφασή μας να αποδεχθούμε την διαποίμανση της ιστορικής αυτής Επαρχίας, δεν υπαγόρευσε κανένα συμφέρον ή ιδιοτέλεια. Προσωπικώς εδεχόμεθα την πιεστική αγάπη τών πολλών να καταστούμε πάλιν εν ενεργεία Μητροπολίτης, έστω και σε μέρος τής αρχικώς «λαχούσης μοι», ώστε να δικαιωθούν κόποι και αγώνες πολλών. Αλλά και η επιθυμία μιας να εργαστούμε ιεραποστολικώς στον Αμπελώνα τού Κυρίου, επιθυμία που χαρακτηρίζει όλη μας τη ζωή, μας υπαγόρευσε να πειστούμε στην φωνή τής Εκκλησίας και να αναλάβουμε το γεώργιο τού Κυρίου που μας προσφερόταν, την Μητρόπολιν Σταγών και Μετεώρων, ένα αξιόλογον και ζωντανόν τμήμα τής Επαρχίας Καλαμπάκας.

Έχουμε την συνείδηση μας αναπαυμένη ότι παρ” όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες, λάθη ή και παραλείψεις, η εργασία αυτή προς το συμφέρον τού τόπου και του λαού, τον όποιον ειλικρινώς αγαπήσαμε, απέδωσε αγλαούς καρπούς και με την ευλογία τού Θεού τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και πανθομολογούμενα.

Σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πολλαπλασιάσει τις αρχικές της Ενορίες, έχει αποκτήσει μια θαυμαστή υποδομή σε κτήρια, αποκαθιστώντας τόσο μνημειακά κτίσματα των Αγίων Μετεώρων και λοιπών ιστορικών ιερών Μονών εγκαταλελειμμένων και κατεστραμμένων, όσο και νεότερα κτίσματα, ιδρυματικού και πνευματικού χαρακτήρα. Είναι μια Μητρόπολη χωρίς εφημεριακά κενά, με επανδρωμένα μοναστήρια, γνησίου ορθοδόξου φρονήματος και πατερικής παραδόσεως, και με έντονη πνευματική παρουσία (λειτουργία κύκλων άγιας Γραφής, ομιλιών, συνεδρίων, ημερίδων, κ.λπ.). Αυτά όμως είναι όσα οι αριθμοί μπορούν να αποτυπώσουν, το ουσιαστικότερο και μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής εργασίας δεν αποτυπώνεται σε αριθμούς, ούτε καταγράφεται σε στατιστικές. Ποιός μπορεί να αποτιμήσει με μεγέθη τα δάκρυα της μετανοίας κάτω από το πετραχήλι τού πνευματικού; Ποιός μπορεί να μετρήσει το συγκλονισμό μιας ψυχής ακούγοντας ένα ψυχοφελές κήρυγμα; Ποιά ζυγαριά μπορεί να καταμετρήσει το βάρος μιας απόφασης ζωής για άγια και ιερά πορεία στην οδό τού Ιησού; Όλα αυτά η Χάρις τού Θεού τα εργάζεται στην Επαρχία μας και αυτά γεύονται όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και οι χιλιάδες προσκυνητές των Αγίων Μετεώρων. Αποτελούν δε το αποτέλεσμα του σύντονου και σύμπονου συντονισμού στην πνευματική εργασία κλήρου και λαού.

Η ζώσα αυτή μαρτυρία μάς ενεθάρρυνε και μας έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε από την Ιεραρχία το δικαίωμα της Ιεράς Μητροπόλεως να καταστεί από προσωποπαγής σε μόνιμη, ώστε με την δυναμική που ήδη έχει αυτή η επαρχία να διασφαλιστεί η συνέχεια και το ηυξημένο ποιοτικό κύρος τού πνευματικού έργου. Μετά δε από προσπάθειες πολλών ετών και με την συνεργασία όλων των φορέων τής περιοχής, τους οποίους οφείλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε για την σταθερότητα και την προσήλωσή τους στο δίκαιο αίτημα του λαού μας, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση και με την γραφίδα τού Επισκόπου να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ευδοκεί ο Άγιος θεός και πάντως ως ισότιμη προς τις υπόλοιπες και ως μόνιμη Μητρόπολη τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. Αυτή ήταν η απόφαση της Σεπτής Ιεραρχίας τής 9ης Οκτωβρίου 2015, την οποία στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, αν και κάποιοι τιμώντας το πρόσωπό μας υπέβαλαν διαφορετικές προτάσεις ακόμη και την «επαναφορά» μας στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, κάτι το όποιο με ευγνώμονα συγκίνηση ακούσαμε.

Όμως, εμείς για το καλό τού τόπου και την ειρήνη τής Εκκλησίας ούτε καν διανοηθήκαμε ή συζητήσαμε, εμμένοντας στο πάγιο αίτημα της καταστάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ως μονίμου εις το διηνεκές και ούτε εζητήσαμε επέκτασιν των ορίων τής Μητροπόλεώς μας ή ότι θα παραιτηθώμεν της διακονίας μας όπως ευφάνταστοι ισχυρίσθησαν αφελώς ή με σκοπιμότητες.

Κατακλείοντας, εκφράζουμε και πάλιν την ευγνωμοσύνη μας προς τον Τριαδικό Θεό και τις θερμές μιας ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ, όστις προθύμως εισηγήθη το θέμα τής Μονιμότητος προς το Ιερόν Σώμα τής Σεπτής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος ήτις ομοφώνως συνεφώνησεν και απεδέχθη την πρότασιν του Μακαριωτάτου, τις Αρχές τού τόπου μας, τον ευσεβή Κλήρο, τους Μοναχούς και τις Μοναχές μας, τον πιστό λαό μας και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του εύλογου και δικαίου τούτου πόθου μας.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Χριστώ Ιησού

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου