Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

H χειροτονία του ιεροδιάκονου Νικολάου Χαρίση
Ετελέσθει σήμερα η χειροτονία του ιεροδιάκονου Νικολάου Χαρίση στον Ιερό Ναο του Αγίου Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολιτη Σταγών και Μετεώρων κ,κ. Σεραφείμ.Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Άγιος Νικόλαος ο εκ Μετσόβου.

Agios NikolaosΟ Άγιος Μαρτύρησε δια της πυρράς το έτος 1617 και 17 Μαίου επειδη αρνηθηκε να αλλάξει την πατρωα πίστη του Χριστού από τους βάρβαρους τούρκους

Στις 17 Μαίου μαζί με του Αγίους Κτίτορες της Ι.Μ.Βαρλαάμ,  συνεορτάζουμε τον Νεομαρτυρα Άγιο Νικόλαο εκ Μετσόβου,ένα μεγάλο άγιο της εκκλησίας, του οποίου η Τιμία Κάρα φυλάσσεται στην Ι.Μονή!
Ο άγιος ,κατα κόσμο Νικόλαος Μπασδάνης ,καταγόταν από το Μέτσοβο της Ηπείρου και γεννήθηκε κάπου στις αρχές του 17 αιώνα μχ. Μεγαλωμένος,μέσα στην φτώχεια και την κακουχία, με όπλο την ευχη των γονιών του ξενιτεύτηκε στα γειτονικά Τρίκαλα ,για μια καλύτερη ζωή. Εκεί,δούλευε σε ένα τούρκικο φούρνο και έσι καταφερνε να βιώνει ,ένα αξιοπρεπή τρόπο ζωής ,για τον ίδιο αλλα και για τους γονείς του. Τα χρόνια κυλούσαν ήρεμα για τον νεαρό Νικόλαο και ζούσε τον χριστιανικό τρόπο ζωής όπως ,όλοι οι τότε σκλαβωμένοι έλληνες. Εως ότου,κάποια στιγμή,επηρεασμένος από τις απειλές και τα φρικτά που έκαναν οι Τούρκοι στους έλληνες και από τις υποσχέσεις για μία ζωή μέσα στην χλιδή,σε περίπτωση που προσκυνούσε τον μωάμεθ,αλλαξοπίστησε και έγινε μουσουλμάνος. Έτσι, σαν μουσουλμάνος τώρα,είχε κερδίσει την εύνοια των τούρκων και ζούσε πλούσια.
Όμως ,καθώς είχε σαν όπλο την ευχή της μάνας του και τις προσευχές της ,κατάλαβε το λάθος του ,μετανόησε και αποφάσισε να γυρίσει στην φτωχη κατα κόσμο χριστιανική ζωή,αλλα πλούσια σε αγάπη,αξιοπρέπεια και αγνότητα. Έτσι, έφυγε από τα Τρίκαλα και γύρισε στο Μέτσοβο,όπου και ζούσε και πάλι χριστιανικά. Βέβαια, η φτώχεια τον ανάγκασε και πάλι να κατέβει στα Τρίκαλα,αυτη τη φορά σαν έμπορος ,πουλώντας δαδί.
Για λίγο ο άγιος,ζούσε και πάλι ήρεμα και φτωχικά πουλώντας το δαδί του ,εως ότου κάποια στιγμή ,ένας γείτονας από τον φούρνο όπου δούλευε παλιά,τον αντιλήφθηκε. Πιο συγκεκριμένα ,τον απείλησε και τον ράπισε καθώς προσβαλε, την πίστη του μωάμεθ και έγινε ξανα χριστιανός. Σε αυτό το σημείο ο άγιος φοβήθηκε καθώς η τιμωρία για κάτι τέτοιο ήταν θανατος και ο τούρκος πονηρός ων ,εκμεταλέυτηκε την κατάσταση και εκβίασε τον άγιο,κάθε χρόνο να του φέρνει ένα φορτίο δαδί,γιατι αλλιως θα τον κατεδιδε.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την κατάσταση, ο άγιος κάθε χρόνο έφερνε δαδί στον τούρκο και έτσι ζούσε ήρεμα ,αλλά όχι ελέυθερα. Για αυτό το λόγο,αποφάσισε να εξομολογηθεί στον πνευματικό του τον πόνο του και να του πεί τι είχε κατα νου. Κάποια μέρα,λοιπόν, εξομολογήθηκε ,είπε την ιστορία του και ζήτησε ευλογία να μαρτυρήσει εαν χρειαστεί για τον χριστό. Εκεί ,ο πνευματικός φοβήθηκε καθώς είχε περάσει πολλά ,καθώς το μεν πνεύμα προθυμον,η δε σαρκς ασθενής. Αλλά ,βλέποντας,ότι μπροστά του είχε ένα νέο με φιλότιμο και ταπείνωση,του έδωσε την ευχή του να μαρτυρησει εαν χρειαστει.
Καθώς λοιπόν,ο Νικόλαος ενισχυμένος από την χάρη του θεού και με ευχές στην πλάτη του,κλιμακωτα ανακάλυπτε τον αληθινό του εαυτό. Στη συνέχεια,πουλούσε το δαδί του κανονικά στην αγορά των τρικάλων,χωρίς να φοβάται για την υποσχεσή του ,στον Τούρκο.

Βέβαια,ο βάρβαρος τον κατάλαβε και μόλις μίλησε λίγο με τον άγιο και κατάλαβε ότι ο άγιος δεν τον φοβάται ,ούτε αυτόν αλλά ούτε και την ψεύτικη θρησκεία του ,έγινε θηρίο και άρχισε να φωνάζει και να τον χτυπά βίαια. Με αυτόν τον τρόπο ,μαζεύτηκαν πολλοί γύρω από τον Νεομάρτυρα και μόλις άκουγαν τι έγινε τον χτυπουσαν και αυτοί,και αποφάφισαν να τον δικάσουν.
Στο παράνομο δικαστήριο,ο Άγιος ξεκαθάρισε ότι είναι χριστιανός και έλληνας και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Και όταν είδαν ότι ούτε με το καλό αλλα ούτε και με το κακό αλλάζει αποφάσισαν να τον βασανίσουν. Όπως και έγινε. Δηλαδή τον βασάνισαν με μαστίγωμα,χτυπήματα, και κλεισιμο στο μπουντρούμι χωρίς φαγητό για μέρες.
Μετά από αυτά και αφού είδαν ότι δεν αλλάζει,αποφάσισαν να τον θανατώσουν δια της πυρράς. Κατα συνέπεια,στις 17/05/1617, άναψαν μεγάλη φωτιά στο κέντρο της αγοράς των τρικάλων και τον ρίξανε μέσα και με αυτον τον βάρβαρο τρόπο,ο Νέος Μάρτυρας παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Τέλος από την φωτιά σώθηκε μόνο η άγια κάρα του Νικολάου ,όπου και φυλάσσεται μετα προσοχής στην Ιερά Μονή του Βαρλααμ των Μετεώρων.
Έτσι την 17η Μαΐου 1617 μ.Χ. ο Νεομάρτυς Νικόλαος παρέδωσε την αγιασμένη του ψυχή, στον Αρχηγό της ζωής και του θανάτου.
Το βράδυ της μαρτυρικής αυτής ημέρας, κάποιος πιστός κεραμοποιός, από ευλάβεια κινούμενος, αφού έδωσε αρκετά χρήματα στους Τούρκους φύλακες, που αγρυπνούσαν στον τόπο του μαρτυρίου, αγόρασε την κάρα του Νεομάρτυρος, που είχε μερικές βλάβες στο σημείο των κροτάφων από την φωτιά. Επειδή όμως φοβόταν τους Τούρκους, έκρυψε την κάρα σε τοίχο του σπιτιού του, χωρίς κανένας να γνωρίζει αυτή του την ενέργεια.
Μετά τον θάνατο του κεραμοποιού, το σπίτι αγοράστηκε από κάποιον που ονομαζόταν Μέλανδρος. Αυτός, δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για τον μεγάλο θησαυρό που κρυβόταν στον τοίχο του σπιτιού του. Τις βραδυνές ώρες της 17ης Μαΐου 1618 μ.Χ. είδε να λάμπει φως στο σημείο εκείνο του τοίχου και κατά την διάρκεια του ύπνου, δέχτηκε την πληροφορία ότι στο σημείο αυτό, βρίσκεται κρυμμένη η Κάρα του Νεομάρτυρος Νικολάου. Το πρωΐ, άνοιξε το μέρος εκείνο του τοίχου και βρήκε την Αγία Κάρα. Όμως, επειδή έκρινε τον έαυτό του ανάξιο να κρατάει έναν τόσο μεγάλο θησαυρό, την δώρησε στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, όπου είχε αδελφό μοναχό, για μνημόσυνο αιώνιο δικό του και των γονέων του.
Εκεί φυλάγεται μέχρι σήμερα με εξαίρετη ευλάβεια σε οκτάπλευρο ασημένιο κουτί, η κάρα του Αγίου, και γεμίζει τον τόπο με ξεχωριστή ευωδία διαρκείας, που την αισθάνεται έντονα ο κάθε προσκυνητής. Η αργυρά θήκη της Αγίας Κάρας έχει την εξής επιγραφή:
ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΘΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΟΥΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΔΙΑ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΥΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΣΚΑΤΑΣ ΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ, ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΩΤΑΤΟΥ (ΕΝ) ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟΣ ΠΑΠΑ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑ-ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΛΑΑΜ ΕΝ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ. ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ... ΕΚ ΚΩΜΗΣ ΚΑΛΑΡΡΥ(ΤΩΝ) 1819 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΩΤΗ.
Εκτός από την Αγία Κάρα, σώζονται τεμάχια των χεριών του Αγίου στην Ιερά Μονή Ελεούσης Ιωαννίνων, και στον Ναό του Αγίου Νικολάου Σκαμνελίου Ιωαννίνων, καθώς και δόντι του Αγίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μετσόβου.
Τα θαύματα του Αγίου
Η Κάρα του Νεομάρτυρος, τόσο παλιότερα όσο και σήμερα θαυματουργεί. Δέκτες της θαυματουργικής δυνάμεως, είναι όλοι οι χριστιανοί, που προσέρχονται με πίστη.
α) Τα Τρίκαλα, με μόνη την παρουσία της Αγίας Κάρας σώθηκαν κάποτε από βαρύ θανατικό, που μάστιζε την περιοχή.
β) Το ίδιο έγινε και στο χωριό Δεσκάτη Γρεβενών.
γ) Το ιστορικό χωριό Καλαρρύτες Ιωαννίνων, με μόνη την παρουσία της Κάρας του Νεομάρτυρος, λυτρώθηκε από βασανιστική λοιμική αρρώστια.
δ) Κυρίως όμως η Κάρα του Νεομάρτυρος Νικολάου καταδιώκει και εξοντώνει τις ακρίδες. Στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, όπου οι ακρίδες καταστρέφουν τους καρπούς, μεταφέρεται η Αγία Κάρα, και με έναν τρόπο θαυμαστό, οι ακρίδες καταστρέφονται και οι καρποί διατηρούνται αβλαβείς. Και αυτοί ακόμα οι Τούρκοι, έμειναν εκστατικοί μπροστά σε αυτό το θαύμα, που επαναλαμβάνεται και σήμερα πολλές φορές, παρόλο τον ορθολογισμό και την δυσπιστία της εποχής μας.
ε) Στο χωριό Οξύνεια Τρικάλων, είναι ακόμη ζωντανή η παράδοση για θαύματα του Αγίου. Ο Δημήτριος Καλούσιος καταγράφει ως εξής την ζωντανή αυτή παράδοση του χωριού: ... Στο μέρος αυτό ακουγόταν βουή, ήταν ένα στοιχειό· έσκουζε η Μπαλάτσα και πέθαιναν νύμφες και μικρά παιδιά, δεν σωζόταν η νεολαία στο χωριό. Άκουγαν το βουνό, σαν να μούγγριζε ένα βόδι· όταν βούϊζε προς το χωριό Ορθοβούνι, πέθαινε από εκεί ο κόσμος. Βρήκαν εκεί την εικόνα του Αγίου Νικολάου, αλλά ήθελαν να κτίσουν το εκκλησάκι λίγο πιο κάτω, για κοντά, να εδώ στα Λιβάδια, όπου φαίνεται ακόμα το σκάψιμο. Αλλά το καντηλάκι του Αγίου πήγαινε πιο πάνω, στο βουνό. Πάαιναν οι μάστοροι να χτίσουν το πρωΐ, κι εύρισκαν και τα υλικά φευγάτα κει πάνω. Εδώ ήθελε ο Άι-Νικόλας να του χτίσουν το εκκλησάκι. Κι από τότε που χτίσαμε την εκκλησία, σταμάτησε το φονικό, και αυγατήθηκε το χωριό μας.
στ) ...Πολύ θαυματουργός στο χωριό μας ο Άι-Νικόλας, παρατηρεί κάποια άλλη, η Οξύνεια τον τιμά πολύ. Πήγαμε στα ξένα, στην Γερμανία, σκοτωμένο δεν φέραμε πίσω. Ο,τι επιθυμεί ο καθένας προσεύχεται και το παίρνει. Σάπιζαν κάποτε στην περιοχή μας τα κρέατα των ζώων· το χωριό μας έκαμε λιτανεία του Αγίου και δεν έπαθε τίποτα.
ζ) Μια άλλη φορά, είχαμε πολλή ακρίδα· πήραμε πάλι την εικόνα του Αγίου με το άλογο, έγινε λιτανεία και την άλλη μέρα, όλη η ακρίδα έφυγε από τις πλαγιές, και τα χωράφια, κι έπεσε στο ποτάμι.
η) Μας ήρθε και ξηρασία· λιτανεία, και την επομένη έβρεξε.
θ) Ένα μουγγό κορίτσι μίλησε.
ι) Μια κοπέλα, την είχαν στο Δαφνί, στο τρελλοκομείο, την έφεραν εδώ κι έγινε καλά.
ια) Ένας πατέρας από το Τσούγκουρο, που έφερε το παιδί του εδώ και το γιάτρεψε ο Άγιος, έκανε τάμα κι έδωσε και στο παιδί του παραγγελία: Όσο βελάζει κι ένα κατσίκι ακόμα στο κοπάδι, θα το πας στον Άι-Νικόλα.
ιβ) Ένας άλλος από την Οξύνεια, έταξε και είπε και στο παιδί του: Όσο θάχεις τα πρόβατα, θα στέλνεις κάθε χρόνο ένα αρνί στον Άγιο. Άμα τάξεις το σφαχτό, και δεν το δώσεις, τότε η θα ψοφήσει, η θα το φάει ο λύκος!
ιγ) Ο τοπικός μας Άγιος, Νικόλαος ο εκ Μετσόβου ο Νεομάρτυς, κατά καιρούς μας εκπλήσσει με την θαυματουργική του χάριν. Την 8ην Αυγούστου 1968 μ.Χ., μας εχάρισε ένα ακόμη θαύμά του. Αποκατέστησε την εκ χρονίας αγκυλώσεως πάσχουσα χείρα μιας μοναχής, αδελφής της Ι. Μονής του Αγίου Στεφάνου, πράγμα που δεν επέτυχον επί έτη αι υπό των ιατρών θεραπευτικαί αγωγαί και εγχειρήσεις, καθώς και τα ιαματικά λουτρά.
Η εν λόγω μοναχή, κατά την εις τα λουτρά Σμοκόβου παραμονήν της δια λουτροθεραπείαν, είδεν εν ονείρω κάποιον με Μετσοβίτικην ενδυμασία να της λέγη: Καλά είναι και τα λουτρά. Εγώ όμως θα σε κάμω καλά. Να έλθης εις εμενα. Είμαι εκεί κοντά σου. Όταν επέστρεψεν εις το Ησυχαστήριόν της διηγήθη εις την Ηγουμένη το όραμα και ότι της ήταν άγνωστος ο νέος. Η Ηγουμένη αντελήφθη ότι με στολήν Μετσοβίτικην θα ήτο ο Άγιος Νικόλαος, όπου εις την Ι. Μονήν Βαρλαάμ φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Αγίου. Την 8η Αυγούστου η Ηγουμένη μετά δύο ακόμη αδελφών και της πασχούσης μοναχής μετέβησαν εις την Ιεράν Μονήν Βαρλαάμ. Εκεί ανεγνώρισε τον Άγιον εκ μιας τοιχογραφίας. Κατά την στιγμήν που η μοναχή επλησίασε να προσκυνήση την Αγίαν Κάραν και μόλις επέθεσε την αγκυλωμένη χείρα της επ αὐτῆς αντελήφθη την Τιμίαν Κάραν του Αγίου να κινήται, να τρέμη, και εν συνεχεία ησθάνθη ένα τίναγμα εις την χείρά της, ωσάν να ήγγισε επί ηλεκτροφόρου σύρματος. Μετά ταύτα διεπίστωσεν ότι είχε θεραπευθή. Το θαύμα είχε συντελεσθή. Θαυμαστός λοιπόν ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού. Έκτοτε, αύτη είναι υγιεστάτη και μονάζει σήμερον (1988 μ.Χ.) εις την Μονήν Φυλής Αττικής, ήτις και διηγείται το θαύμα το οποίον έγινεν δια πρεσβειών του Μάρτυρος.
ιδ) Έτερο θαύμα στην δεκαετία του 1980, έγινε στην Ι. Μ. Βαρλαάμ. Ένα κορίτσι από το χωριό Μηλιά Μετσόβου, έπασχε από επιληψία βαρειάς μορφής. Οι γονείς της την πήγαν σε πολλούς γιατρούς, αλλά πουθενά δεν βρέθηκε θεραπεία. Τελικά, την πήγαν στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, όπου ασπάσθηκε την Κάρα του Αγίου. Έκτοτε το κορίτσι αυτό είναι υγιέστατο και ζει και κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια.
ιε) Τέλος, αναφέρουμε αντιπροσωπευτικά ένα από τα πολλά θαύματα, που γίνονται συχνά, στον Ναό του στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Το θαύμα που είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του χωριού, έχει σχέση με την παρεμπόδιση του γκρεμίσματος του Ναού, όταν γίνονταν τα αρδευτικά έργα από τις εταιρείες ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ. Όταν χαράσσονταν οι γραμμές για τους δρόμους και τα αυλάκια (κανάλια), έφτασαν σιγά-σιγά και στον λόφο του Άη-Νικόλα. Ο επικεφαλής μηχανικός, αφού τοποθέτησε τα μηχανήματα (διόπτρες σκοπεύσεως κλπ), αποφάσισε πως για να γίνει καλό το αντλιοστάσιο και στην σωστή θέση, έπρεπε να κτισθεί στην θέση της εκκλησίας και φυσικά η εκκλησία θα γκρεμιζόταν. Οι άλλοι εργαζόμενοι (ανάμεσά τους και πολλοί Κατοχιανοί), προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά εκείνος δεν άκουγε τίποτε. Όταν όμως ξανακοίταξε με τις διόπτρες, για να χαράξει την τελική γραμμή, είδε μέσα την μορφή ενός νέου μοναχού. Αυτό έγινε πολλές φορές, και το είδαν πολλοί άνθρωποι στην συνέχεια, ενώ όταν μετακινούσε την διόπτρα, η μορφή του μοναχού γινόταν άφαντη. Όταν δόθηκε εντολή, σε χειριστή μπουλντόζας να προχωρήσει στο γκρέμισμα του ναού, το μηχάνημα έπαθε ζημιά. Όσες φορές και αν προσπάθησαν δεν πέτυχαν τον σκοπόν τους. Να σημειωθεί ότι προς άλλη, αντίθετη κατεύθυνση, το μηχάνημα κινούνταν κανονικά, ενώ προς τον Ναό όχι. Αφού λοιπόν ο μηχανικός πείστηκε πως η θαυμαστή αυτή επέμβαση του Αγίου γινόταν για να διασωθεί το ξωκλήσι, αποφάσισε την τροποποίηση των σχεδίων και τελικά έγινε το αντλιοστάσιο λίγο πιο βόρεια, στην θέση που είναι σήμερα.

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΚΤΙΤΟΡΩΝ Ι.Μ.ΒΑΡΛΑΑΜ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΚ ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΗΧΗΤΙΚΟ

65Τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ.Βαρλαάμ επί τη μνήμη των Αγίων Κτιτόρων της Ι.Μονής, Νεκταρίου και Θεοφάνους και του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, του οποίου η Θαυματουργή Τιμία Κάρα φυλάσσεται στην Ι.μονή. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.Σεραφείμ. Αρκετός κόσμος προσήλθε στο μοναστήρι για να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και να λάβει λίγη από τη Χάρη τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ ΤON ΜΕΓΑΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Στύλος γέγονας Ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων τήν Ἐκκλησίαν, Ιεράρχα Ἀθανάσιε, τῷ γάρ Πατρί τόν Υἱῶν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατήσχυνας Ἄρειον.
                              ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
Τό Ἱερό Εὐαγγέλιο περιέχει τήν διδασκαλία τῆς θείας Ἀποκαλύψεως. Ἀποτελεῖ τήν προφορική Διδασκαλία τοῦ Κυρίου καί τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων,ποῦ καταγράφτηκε, λόγω διαφόρων περιστάσεων, ἀπό τούς
αὐτόπτες μάρτυρες καί Μαθητές τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ
Χριστοῦ.Ἡ γνησιότητα τῶν ἱερῶν βιβλίων διαπιστώθηκε ἀπό τήν ἀψευδῆ μαρτυρία της Ἱεράς Ἀποστολικής Παράδοσης, ποῦ διαφυλάσσεται διά μέσου τῶν αἰώνων ἀνώθευτη καί ἀπαραχάρακτη ἀπό τήν Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία.Ἡ πράξη καί ἡ ἐφαρμογή τῆς ἱερᾶς αὐτῆς Δἰδασκαλίας βρίσκεται μέσα στή ζωή τῶν Ἁγίων της Ἐκκλησίας. Οἱ Ἅγιοι ὑπῆρξαν οἱ ἐνσαρκωτές τῆς θείας Διδασκαλίας. Ἀποτελοῦν τήν χειροπιαστή ἀπόδειξη, ὅτι τό Ἱερό Εὐαγγέλιο, ἡ Διδασκαλία τοῦ Κυρίου μᾶς Ἰησοῦ Χριστοῦ, μπορεῖ νά ἐφαρμοστεῖ ἀπό τόν κάθε πιστό. Ἡ ὕπαρξη τῶν ἁγίων ἕνα πράγμα ἀποδεικνύει, ὅτι μέσα στούς κόλπους της Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὁ ἄνθρωπος ἁγιάζεται καί σώζεται. Ἔξω ἀπό τήν Ὀρθόδοξο Εκκλησία, ούτε αγιασμός υπάρχει, ούτε και σωτηρία. Γι’ αυτό στις
πολύμορφες αιρέσεις δεν υπάρχουν άγιοι, διότι εκεί ο άνθρωπος δεν βρίσκει την σωτηρία του.                                                                  ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ἔζησε κατά τόν 3ο αἰώνα καί ἀντιμετώπισε τήν αἵρεση τοῦ Ἀρείου, ὁ ὁποῖος μέ τήν ἐσφαλμένη διδασκαλία του στράφηκε ἐναντίον τῆς θεότητος τοῦ Κυρίου μας Χριστοῦ καί δίδαξε ὅτι «ὑπῆρχε χρόνος ὅπου ὁ Υἱός δέν ὑπῆρχε» καί ὅτι ὁ Χριστός δέν εἶναι «ὁμοούσιος», δηλαδή ὅμοιος στήν οὐσία μέ τόν Θεό Πατέρα, ἀλλά «ὁμοιούσιος», δηλαδή κάτι πού μοιάζει πρός τήν οὐσία τοῦ Πατέρα. Ἡ αἱρετική αὐτή διδασκαλία προκάλεσε μεγάλη ταραχή στούς κόλπους τῆς Ἐκκλησίας καί δημιούργησε τήν αἵρεση τοῦ Ἀρειανισμοῦ. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀντιμετώπισε τό σοβαρό καί
οὐσιαστικό αὐτό πρόβλημα.                                                                                 Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας τῆς ἐποχῆς ἦταν ὁ Ἅγιος Πέτρος πού εἴδε τό ἑξῆς ὅραμα: Ἐνῶ στεκόταν μπροστά στήν Ἁγία Τράπεζα τοῦ ἐμφανίσθηκε ὁ Χριστός μέ ξεσχισμένα ροῦχα.
Ἀπορώντας γιά τό ἀπρεπές της ἐνδυμασίας ρώτησε: «Κύριε, ποιός σού ἔσχισε τά ροῦχα;» Ὁ Κύριος του ἀπήντησε: «Ὁ Ἄρειος»! Ὁ Ἅγιος Πέτρος συγκάλεσε Σύνοδο στήν Ἀλεξάνδρεια καί καταδίκασε τόν Ἄρειο καί τήν διδασκαλία του ὡς ξένη πρός τήν Ὀρθοδοξία. Ὁ Ἄρειος ὅμως συνέχισε νά διδάσκει τήν πλάνη του καί
προκάλεσε μεγάλη ἀναστάτωση. Αὐτοκράτορας τῆς Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας ἦταν τότε ὁ Μέγας Κωνσταντῖνος πού ἐπιθυμοῦσε εἰρήνη σ’ ὅλη τήν Αὐτοκρατορία. Βλέποντας τήν μεγάλη ταραχή καί ἀναστάτωση πού προκάλεσε τό Τριαδολογικό αὐτό ζήτημα, συγκάλεσε τήν 1ηΟικουμενική Σύνοδο στή Νίκαια τῆς Βιθυνίας τό 325. Στή Σύνοδο αὐτή ἔλαβαν μέρος 318 Θεοφόροι Πατέρες, ἀλλά ἀπ’ὅλους διακρίθηκε ὁ σημερινός ἑορταζόμενος Μέγας Ἀθανάσιος.
Ὁ Μέγας Ἀθανάσιος ὑπεραμύνθηκε τῆς θεότητας τοῦ Χριστοῦ καί κήρυξε ὅτι ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ εἶναι «ὁμοούσιος»
στήν οὐσία της θεότητας μέ τόν Θεό Πατέρα. Διακήρυξε τόν Χριστό τέλειο Θεό, ἴσο πρός τόν Πατέρα, ὅπως εἶναι τό Φῶς ἀπό τό Φῶς, ἔτσι καί ὁ Υἱός εἶναι Θεός Ἀληθινός ἀπό Θεό Ἀληθινό, γεννηθέντα ἀπό τόν Πατέρα πρίν ἀπό τόν ὑλικό χρόνο. Τόνισε δέ ὅτι ἡ γέννηση τοῦ Υἱοῦ ἀπό τόν Πατέρα δέν εἶναι δημιουργία, ὅπως στήν περίπτωση τῆς δημιουργίας τῶν ἀγγέλων, ἤ γέννηση ὅπως στήν περίπτωση τῶν γεννήσεων τῶν ἀνθρώπων, ἀλλά ἡ ἐκ τοῦ Πατέρα γέννηση τοῦ Υἱοῦ εἶναι ἀποκλειστικά τρόπος ὕπαρξής Του μέσα στή Μία Θεότητα, ἡ Οὐσία τῆς ὁποίας εἶναι μία καί ἡ αὐτή καί στά τρία Πρόσωπα τῆς Ἁγίας Τριάδος.
Οἱ ἀγῶνες τοῦ ἁγίουἈθανασίου δέν ἔπαψαν μέ τή λήξη
τῶν ἐργασιῶν τῆς Ἅ' Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἀλλά τότε ἀκριβῶς ἄρχισαν περισσότερο οἱ δοκιμασίες τοῦ ὑπερασπιστῆ τῆς ἀλήθειας καί ὁμολογητή τῆς ὀρθῆς
Πίστεωςστό Χριστό. Οἱ ἐχθροί του Ἀθανασίοὐ καί ὁμόγνωμοί του Ἀρείου κατόρθὡσάν μέ διαβολές
καί συκοφαντίες νά ἐξορίσουν τόν ἅγιο. Ὑπέστη πολλές ταλαιπωρίες, συκοφαντήθηκε με πολλούς τρόπους και παρά τους ψευδομάρτυρες ποῦ παρουσίαζαν οἱ ἐχθροί της ἀλήθειας ὁ Θεός φανέρωνε μέ τό δικό του τρόπο τήν ἀθωότητα καί ἁγιότητα τοῦ δούλου Του. Μέ τή Χάρη
τοῦ Κυρίου ὁ ἅγιος Ἀθανάσιος ξέφυγε ἀπό πολλές παγίδες πού ἔστηναν τόσο οἱ ἐχθροί του, ὅσο καί ὁ
μισόκαλος Διάβολος. Καί στήν ἡλικία τῶν 70 ἐτῶν παρέδωσε τήν ἁγία του ψυχή στά χέρια τοῦ Κυρίου του.Η κάθε μορφή αἵρεση καί ἡ ἀπομάκρυνση τοῦ πιστοῦ ἀπό
τό κανονικό Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας ἀποτελεῖ κίνδυνο γιά τή
σωτηρία του. Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος μέ αὐστηρότητα τονίζει, ὅτι ὁ αἱρετικός ἄνθρωπος μετά ἀπό τήν πρώτη καί
τή δεύτερη νουθεσία εἶναι «αὐτοκατάκριτος», γιατί ὑπερεκτιμᾶ τή δική του γνώμη, τήν ὁποία καί τοποθετεῖ πάνω ἀπό τήν Ἐκκλησία, τίς Γραφές καί τόν ἴδιο τόν Κύριο.
Σήμερα,Σεβασμιωτατε ἡ ζωή καί ἀγῶνες τοῦ Εορταζομένου ἁγίου Ἀθανἀσίου, γιά τήν Ὀρθόδοξο Πίστη ἔχουν νά προσφέρουν στην Προσωπική  και Πνευματικη ζωή μας τό λαμπρό παράδειγμα πού πολλοί ἀναζητοῦν. Ζοῦμε σέ μία ἐποχή ὅπου οἱ ἄνθρωποι καί ἰδιαίτερα ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι ἀρχίζουμε νά κάνουμε συγκαταβάσεις σέ θέματα Πίστεως. Πόλλοί ἐξισώνουν τήν Ὀρθοδοξία μέ αἱρετικές ὁμάδες καί ἰσχυρίζονταί, ὅτι σ’ ἕνα Θεό πιστεύουν ὅλοι.
Ἐμεῖς, ἐάν θέλουμε νά εἴμαστε θεοφοβούμενοι, πρέπει νά
κρατᾶμε τήν πίστη μας ἀνόθευτη καί κάθαρή. Δέν μπορεῖ κανείς νά λατρεύει δύο Κυρίους. Δέν μπορεῖ κανείς νά ἀγαπᾶ τήν κοσμική ζώη καί ταυτόχρονα νά πιστεύει, ὅτι εἶναι εὐάρεστος στό Θεό.                                                                                                  Μέ τήν σημερινή πανήγυρη Σεβασμιώτατε Πατέρα  και Δ’εσποτα και Ἀγαπητοί μου,  ἄς ἐξετάσουμε
τόν ἑαυτό μας συγκρίνοντας τον μέ τή ζωή τοῦ ἁγίου Ἄθανασίου. Καί ἐάν ἔχουμε παράστρατήσει ἄς ἐπανέλθουμε. Ὁ δρόμος της μετανοίας εἶναι ὁ δρόμος τῆς Ὀρθοδοξίας, γιά τήν ὁποία ὅλοι ὀφείλουμε νά θυσιάζουμε τά πάντα, διότι εἶναι ἡ ἐκδήλωσή της ὀρθῆς ἀφοσίωσής μας στό Σωτήρα Χριστό. ν.Χριστός Ανέστη.Ετη πολλά  Ευλογημενα και αγιασμένα. Ἀμήν