Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙ ΒΑΣΚΑΝΙΑΣ-''Ξεμάτιασμα'' στην Ορθόδοξη ΕκκλησίαΣυχνά ακούμε ανθρώπους να λέγουν ότι υποφέρουν σωματικά , διότι κάποιο βάσκανο μάτι τους '' μάτιασε''. Η Εκκλησία παραδέχεται το ''μάτι'', για αυτό και οι Άγιοι Πατέρες έχουν γράψει ειδική ευχή για το ξεμάτιασμα.
Πολλοί αναζητούν διάφορα φυλαχτά, για να μην τους πιάνει το μάτι. Το καλύτερο φυλαχτό είναι ο Σταυρός του Χριστού μας και ο Αγιασμός.

Ο Άνθρωπος ο οποίος το πρωί που ξυπνά κάνει το σταυρό του , προσεύχεται , τρώει λίγο αντίδωρο που έχει προμηθευθεί από την Εκκλησία, πίνει αγιασμό , πολύ δύσκολα '' ματιάζεται''.
Όταν είστε '' ματιασμένοι '', διαβάστε την ευχή της Βασκανίας που έχει η Εκκλησία μας. Αν δεν την έχετε κοντά σας, τότε να πιείτε λίγο αγιασμό, να αγιάσετε μετά το σώμα σας με τον Αγιασμό και να πείτε προσευχόμενοι το '' Πάτερ Ημών'' όσες περισσότερες φορές μπορείτε, μέχρι να διαπιστώσετε ότι το '' μάτι '' απομακρύνθηκε.

Να μην δεχθείτε να σας '' ξεματιάσει '' κάποιο άλλο πρόσωπο με άγνωστες προσευχές σε εσάς, διότι δήθεν δεν επιτρέπετε να τις ακούσετε. Υπάρχει περίπτωση οι προσευχές αυτές, να είναι από μάγους ή απο άλλους τσαρλατάνους αστρολόγους κ.τ.λ. οπότε τότε άθελα σας συμμετέχετε σε ενέργειες δαιμονικές.
Επίσης το '' ξεμάτιασμα '' με το λάδι στο ποτήρι ή το ξεμάτιασμα με την ''πετσέτα'' ή το ''ξεμάτιασμα'' με το ''καρβουνάκι'' είναι, είναι τελετές παρμένες από τη Μαύρη Μαγεία, γιαυτό ο Χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να '' ξεματιάζει '' ή να δέχεται να ''ξεματιάζεται'' με αυτούς τους τρόπους.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ματιάζεται μόνο ο άνθρωπος, αλλά ματιάζονται τα ζώα και τα φυτά. Είναι δυνατόν να δούμε φυτό να ξεραίνετε , καθώς επίσης και ζώο να πεθαίνει από το μάτι.Το Βάσκανο μάτι προκαλείτε και ενεργεί από την ομορφιά του άλλου, την κομψότητα, την ανδρεία, την ευτυχία κ.τ.λ.
Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μας αναφέρουν ότι η Βασκανία είναι πάθος. Ο Βάσκανος λυπείτε και λειώνει μέσα του και θεωρεί όλους τους άλλους ανθρώπους εχθρούς του, ακόμα και όσους δεν τον έχουν βλάψει η αδικήσει. Και τονίζει ο Άγιος Νεκτάριος στο βιβλίο του '' γνώθι σ αυτόν'', ότι σαν αιτία της Βασκανίας διακρίνει ότι υπάρχει μέσα στην καρδιά του Βάσκανου ανθρώπου, το μίσος , η ζήλια και ο φθόνος. Για αυτό και κατατάσσει την Βασκανία στα πάθη.

Δεν είναι λοιπόν η Βασκανία μια απλή ενέργεια των οφθαλμών , αλλά είναι ένα πάθος φοβερό. Πίσω δε από ένα πάθος, κρύβεται πάντοτε ένας δαίμονας κατά τον Άγιο Νεκτάριο και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Εδώ λοιπόν οι Άγιοι μας λέγουν ότι υπάρχει ο '' βάσκανος δαίμονας ''.

Ποιους ανθρώπους όμως πιάνει η Βασκανία;

Σύμφωνα με τον Αββά Ησαΐα , ο άνθρωπος ο οποίος ματιάζεται είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τη γνώμη του άλλου κόσμου περί του εαυτού του και γενικώς αναζητεί την καλή αποδοχή και εκτίμηση των άλλων ανθρώπων. Για τον Αββά Ησαΐα, εύκολα θύματα της Βασκανίας είναι γενικώς οι άνθρωποι, που κρύβουν μέσα τους ωραιοπάθεια , φιλαυτία , υπερηφάνεια, εγωκεντρισμό , κενοδοξία , επιδειξιομανία και γενικώς μέσα στην καρδιά τους κυριαρχεί μεγάλος εγωισμός και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Όλα αυτά τα πάθη της ψυχής τα εκμεταλλεύεται ο βάσκανος δαίμονας και δημιουργεί στον άνθρωπο ψυχοσωματικές ανωμαλίες όπως:

  • Εξάντληση
  • Ζαλάδες
  • Τάσεις προς εμετό
  • Πονοκεφάλους
  • Πυρετό
  • Υπνηλία
  • Σωματική
  • Ψυχική Κατάπτωση κ.ά.
Από όλα αυτά τα αρνητικά συμπτώματα , μόνον η Εκκλησία με τις Ευχές της , μπορεί να μας προφυλάξει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου