ΔΙΑΦΟΡΑ
Παλιά Τράπεζα
Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο, με παραστάσεις μέτριας λαϊκής τέχνης. Στη μέση (κόγχη) ζωγραφίζεται η Παναγία βρεφοκρατούσα, δεξιά της ο Νικόλαος Μύρων καί η παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου, στην άλλη πλευρά εικονίζονται ο Γρηγόριος Νεοκαισαρείας και η φιλοξενία του Αβραάμ.Η τράπεζα έχει ανακαινιστεί καί χρησιμεύει σήμερα ως ο επίσημος χώρος υποδοχής.

Παρεκκλήσι Αγίου Αντωνίου

Είναι πολύ μικρό, το Ιερό μόλις χωράει τον ιερέα. Στους τοίχους του διακρίνονται λίγα υπολείμματα από παλιές τοιχογραφίες, πιθανόν του 14ου αι.
 Στην αριστερή πλευρά του παρεκκλησίου βρίσκεται ή κρύπτη (τώρα αποθήκη), τόπος φύλαξης παλιότερα των κωδίκων καί άλλων κειμηλίων της μονής. Εδώ οδηγούσε από επάνω ένα μικρό και μυστικό πέρασμα.

Παρεκκλήσι Προδρόμου
Βρίσκεται δίπλα στην παλιά τράπεζα, μικρός ναός μονόκλιτος, που ανακαινίστηκε το 1971, με τέμπλο ξυλόγλυπτο και ζωγραφιστό.

Χειρόγραφα
Το 1909 ο αείμνηστος ερευνητής των Μετεώρων Νίκος Βέης βρήκε στη Μονή του Ανάπαυσα 43 κώδικες, από τους οποίους δυστυχώς διασώζονται σήμερα μόνον οι 35.
Χρονολογικά εκτείνονται από τον 11ο μέχρι το 19ο αι. με ποικίλο περιεχόμενο: Ερμηνεία των ψαλμών, Συναξαριστής, Κλίμαξ Ιωάννη Σχολαστικού, Μηναία, Πραξαπόστολοι, Θεοτοκάριο, Παρακλητικές, Ακολουθίες, Τριώδιο, Τυπικό Σαββαΐτικο, Λόγοι Εφραίμ του Σύρου, Φιλόθεου Κων/λεως, διάταξη θείας Λειτουργίας, Πατερικό, Λόγοι Μάρκου Ερημίτη καί Αντιόχου μοναχού, κ.λ.π.
Στη Μονή του Ανάπαυσα ανήκει και ο υπ' αριθμόν 59 κώδικας της Μονής της Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα, αφιέρωμα του πρώην Βουθρωτού καί Γλυκέος Νεοφύτου (1579).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου